Co to jest ta straszna kaloria?

Udostępnij na FB
measur 1170x700

Co to jest ta straszna kaloria? 🙂

Według definicji jest to ilość ciepła potrzebna do podgrzania 1 grama czystej chemicznie wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery o 1 stopień.

Powszechnie jednak kaloria, a raczej kilokaloria (kcal – cal x 1000) kojarzy nam się z energią dostarczaną naszemu organizmowi w posiłkach. Ostatnio ulegliśmy niemalże zbiorowej histerii jeśli chodzi o ich liczenie. Wszędzie widzimy tabele kaloryczności potraw, ciągle słyszymy, że coś jest zbyt kaloryczne. Ale czy na pewno powinniśmy rygorystycznie przestrzegać zalecanej kaloryczności? Otóż nie, ponieważ w dietetyce nie zawsze dwa plus dwa równa się cztery :-). To, że dwa różne produkty dostarczają organizmowi tej samej ilości energii (kcal) wcale nie znaczy, że będą miały taki sam wpływ na nasz organizm. Przykładem tzw. dobrej kalorii może być jeden z najbardziej kalorycznych owoców, czyli awokado. Wyniki badań przeprowadzonych na początku XXI wieku w USA pokazują, że osoby spożywające awokado charakteryzują się niższą masą ciała i niższym wskaźnikiem BMI niż osoby, które awokado nie spożywają. Mówiąc w skrócie – owoc sam w sobie nie powoduje tycia. Z kolei stosowanie niskokalorycznej diety, ubogiej w tłuszcze, nie musi oznaczać, że zrzucimy zbędne kilogramy. Dlaczego? Ponieważ bardzo ważną kwestią jest to, jak szybko dany produkt jest trawiony i przyswajany. Pokarmy bogate w tłuszcze wolno przechodzą przez układ pokarmowy, więc energia z nich trafia do orgnizmu stopniowo, natomiast węglowodany, szczególnie te łatwoprzyswajalne jak np. cukier, zostają strawione szybko i wywołują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Nasz organizm nie jest w stanie zagospodarować jej nadmiaru, więc odkłada ją na później w formie tkanki tłuszczowej. Jak widać węglowodany, chociaż mniej kaloryczne niż tłuszcze, bardziej sprzyjają tyciu. Z fizycznego punktu widzenia kaloria to kaloria, tymczasem nasze ciało z jednostki energii niewiele sobie robi. Przy układaniu diety należy zwrócić uwagę na więcej czynników, tj. ładunek glikemiczny produktów, wartości odżywcze, a także to, czy są sycące, czy nie. Ważna jest też energia, jaką organizm musi zużyć, by strawić dany produkt.

Podsumowując, wiedza na temat tworzenia prawidłowo zbilansowanych posiłków jest bardzo szeroka, dlatego we współpracy z najlepszą dietetyczką w Szczecinie przygotowaliśmy dla Was catering dietetyczny, który jest smaczny, zdrowy i wygodny 🙂

Powrót do listy
Prawidłowa dieta sportowca Jakich zasad żywienia powinni przestrzegać sportowcy?

Osoby, które wyczynowo uprawiają sport, powinny pamiętać o prawidłowym odżywianiu Zapewnienie odpowiedniego paliwa, w postaci wartościowego jedzenia jest istotne dla osiągnięcia zamierzonych efektów Ciało sportowca jest ...

Czytaj więcej
Dieta pudełkowa 5 największych zalet diety pudełkowej

Dieta pudełkowa robi się coraz bardziej popularna Pod same drzwi dociera codziennie jedzenie podzielone na odpowiednią ilość posiłków Rzesze klientów korzystających z tej usługi przybywają każdego dnia i nie dziwi to w ...

Czytaj więcej
diet 330x200 Współpracujemy z najlepszym dietetykiem w Szczecinie

Współpracujemy z najlepszym dietetykiem w Szczecinie według portalu ZNANY LEKARZ – Katarzyną Narodowską, która jest właścicielką Centrum Dietetyki i Zdrowego Żywienia laVita.

Czytaj więcej
avocado close up colors 557659 330x200 Dlaczego warto jeść awokado?

Otóż dlatego, że awokado jest dobre na wszystko :-), a tak poważnie, jest to owoc, który zdecydowanie możemy zaliczyć do tzw super żywności! Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury, nieprzypadkowo Aztekowie ...

Czytaj więcej
measur 330x200 Co to jest ta straszna kaloria?

Według definicji jest to ilość ciepła potrzebna do podgrzania 1 grama czystej chemicznie wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery o 1 stopień Powszechnie jednak kaloria, a raczej kilokaloria (kcal – cal x 1000) kojarzy nam się z ...

Czytaj więcej