Dlaczego warto jeść awokado?

Udostępnij na FB
avocado close up colors 557659 1170x700

Dlaczego warto jeść awokado?

Otóż dlatego, że awokado jest dobre na wszystko :-), a tak poważnie, jest to owoc, który zdecydowanie możemy zaliczyć do tzw. super żywności! Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury, nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem boga”. Możemy je jeść na wiele sposobów, np. jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, plastry awokado można kłaść na kanapki, miąższem można smarować chleb. Jest również doskonałym dodatkiem do zielonych koktajli, nie zmienia zbytnio ich smaku, natomiast sprawia, że mają idealną, kremową konsystencję.

Na temat tego wyjątkowego owocu można pisać bez końca, spróbuję jednak przedstawić 10 najważniejszych powodów, dla których warto jeść awokado.

  1. Obniża poziom złego cholesterolu – badania przeprowadzone na osobach w wieku od 21-70 lat potwierdziły, że osoby spożywające jedno awokado dziennie miały niższy poziom złego cholesterolu oraz korzystne stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów.
  2. Doskonałe pożywienie dla mózgu – dzięki zawartości potasu oraz tyrozyny dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe, może nawet przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.
  3. Tłuste, ale zdrowe – jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dających uczucie sytości przyczyniają się do zwiększenia tempa matabolizmu, a w konsekwencji zmniejszenia masy ciała.
  4. Sprawia, że jesteśmy szczęśliwi – spora zawartość kwasu foliowego sprzyja produkcji hormonów szczęścia, czyli serotoniny i noradrenaliny – pierwszy działa kojąco i uspokajająco oraz zapewnia zdrowy sen, drugi natomiast odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.
  5. Wspomaga przyswajanie składników odżywczych – jedzenie świeżego awokado zwiększa wchłanianie beta-karotenu i przeobrażanie nieaktywnej witaminy A w jej czynną postać; wit. A to silny przeciwutleniacz wspierający zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego. Ponadto awokado oczyszcza organizm z toksyn oraz zwalcza wolne rodniki.
  6. Obniża ciśnienie krwi – badania potwierdzają, że awokado dzięki zawartości dużej ilości potasu obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24 proc.
  7. Foliany ulegają przemianie w kwas foliowy – po przedostaniu się do jelita cienkiego foliany ulegają przemianie w kwas foliowy, który jest odpowiedzialny za przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, jak również usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.
  8. hroni przed rakiem – zdaniem naukowców, związki fitochemiczne, w które bogate są owoce awokado hass, przyczyniają się do śmierci komórek przedrakowych w jamie ustnej, nie wyniszczając jednocześnie komórek zdrowych. Ponieważ awokado jest bogatym źródłem cynku, może uchronić mężczyzn przed problemami z prostatą, odgrywa ważną rolę w procesie zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Dokładnie te same składniki pomagają w walce z rakiem piersi.
  9. Bogactwo przeciwutleniaczy – owoc jest bogatym źródłem luteiny, która chroni oczy m.in. przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Innym zawartym w awokado przeciwutleniaczem jest glutation, który wspiera wątrobę oraz system nerwowy.
  10. Afrodyzjak – awokado jako afrodyzjak używane jest od pokoleń. Dlaczego? Ponieważ dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin obniża poziom stresu, łagodzi objawy zmęczenia, zapobiega stanom depresyjnym i zmianom nastroju, wzmaga potencję, dodaje energii i pobudza do szukania nowych doznań. Wykorzystuje się go również w leczeniu impotencji i niepłodności.
Powrót do listy
laktoza Nietolerancja laktozy. Jak dobrać odpowiednią dietę?

Nietolerancja laktozy jest jednym z najczęściej spotykanych zaburzeń pokarmowych w dzisiejszych czasach Polega ona na niemożliwości strawienia cukru znajdującego się w mleku Gdy więc pojawią się określone, powtarzające ...

Czytaj więcej
Prawidłowa dieta sportowca Jakich zasad żywienia powinni przestrzegać sportowcy?

Osoby, które wyczynowo uprawiają sport, powinny pamiętać o prawidłowym odżywianiu Zapewnienie odpowiedniego paliwa, w postaci wartościowego jedzenia jest istotne dla osiągnięcia zamierzonych efektów Ciało sportowca jest ...

Czytaj więcej
Dieta pudełkowa 5 największych zalet diety pudełkowej

Dieta pudełkowa robi się coraz bardziej popularna Pod same drzwi dociera codziennie jedzenie podzielone na odpowiednią ilość posiłków Rzesze klientów korzystających z tej usługi przybywają każdego dnia i nie dziwi to w ...

Czytaj więcej
diet 330x200 Współpracujemy z najlepszym dietetykiem w Szczecinie

Współpracujemy z najlepszym dietetykiem w Szczecinie według portalu ZNANY LEKARZ – Katarzyną Narodowską, która jest właścicielką Centrum Dietetyki i Zdrowego Żywienia laVita.

Czytaj więcej
avocado close up colors 557659 330x200 Dlaczego warto jeść awokado?

Otóż dlatego, że awokado jest dobre na wszystko :-), a tak poważnie, jest to owoc, który zdecydowanie możemy zaliczyć do tzw super żywności! Jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury, nieprzypadkowo Aztekowie ...

Czytaj więcej
measur 330x200 Co to jest ta straszna kaloria?

Według definicji jest to ilość ciepła potrzebna do podgrzania 1 grama czystej chemicznie wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery o 1 stopień Powszechnie jednak kaloria, a raczej kilokaloria (kcal – cal x 1000) kojarzy nam się z ...

Czytaj więcej